Total liber!

Total liber!

– Crucea este cu adevărat soluția pentru toate situațiile, spune Fedora entuziasmată. Fedora Lewis, din Detroit, USA, era chinuită de temperamentul ei tare. Acum povestește femeia de 39 de ani cum crucea a eliberat-o în totalitate.

7 minute ·

– Crucea este cu adevărat soluția pentru toate situațiile, spune Fedora entuziasmată. Fedora Lewis, din Detroit, USA, era chinuită de temperamentul ei tare. Acum povestește femeia de 39 de ani cum crucea a eliberat-o în totalitate.

– Crucea este cu adevărat soluția pentru toate situațiile, spune Fedora entuziasmată. Cei șase copii de acasă urmăresc… Ei urmăreasc foarte amănunțit. Și mai mult decât orice altceva vreau să le arăt că această viață funcționeasă! Este adevărat – viață reală!

Fedora Lewis este o ființă foarte strălucitoare. Cu o față care radiază de căldură și bunătate, ea povestește cum a ajuns la o viață răstignită cu Isus.

– Când am crescut, am realizat că aveam un temperament foarte puternic. Foarte… «Ach..!» Un temperament enorm! Dacă apăsai pe butonul greșit, totul exploda, povestește Fedora foarte implicată și fără să rețină nimic.

– Îmi amintesc că plângeam din această cauză. Mă rugam: «Dragă Isuse, când voi înceta eu cu aceasta?» Dar odată tatăl meu mi-a zis: – Doar crucea te poate face liberă. Și când ești liberă, când adevărul te-a făcut liberă, atunci ești liberă cu adevărat!

Prima reacție a Fedorei a fost: – Tată, eu nu sunt sigură. Eu cred că voi fi întotdeauna așa.

– Crucea m-a făcut cu adevărat liberă

A fost greu pentru Fedora să creadă că putea cu adevărat să înceteze să se mai mânie. În special în relația cu frații și surorile ei. Ea simțea cum mânia clocotea în interiorul ei, la modul figurat. Dar Fedora a primit răspuns la rugăciuni. Ea a primit credință vie în cuvintele lui Isus din Luca 9:23:

Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să Mă urmeze.

Fedora a ales, foarte simplu, să creadă în ceea ce citise în Biblie. Ea a primit credință că este total posibil să Îl urmeze pe Isus în viața ei proprie, pe el care și-a negat poftele din firea Lui proprie; în fiecare zi – în toate situațiile.

– Am căzut de multe ori; când nu reușea. Dar nu am cedat. Și după un timp, credința a crescut. Căpătam biruință din ce în ce mai des, spune ea – și compară diferitele ispite cu un război. În acest război interior împotriva mâniei și iritației, ea a obținut tot mai multă biruință.

Ce este necesar pentru a ajunge la aceeași viață?

– Eu a trebuit să folosesc Cuvântul lui Dumnezeu și să-L folosesc în viața zilnică; acasă – acolo unde deseori pierd concentrarea.

Pare atât de ușor, după cum spune Fedora. Calmitatea și siguranța din felul ei de a vorbi sunt de mirare, și mărturisesc că acesta este un lucru încercat și experimentat în practică. Dar ce este necesar pentru a ajunge la aceeași viață?

O întreb dacă este vreun cuvânt anume care i-a fost de ajutor. Răspunsul vine repede: – Pentru mine, când eram tânără, era vorba să-mi iau «toată armura lui Dumnezeu». Pentru a birui în toate situațiile, am avut cu adevărat nevoie de scutul credinței, coful mântuirii și sabia Duhului, așa cum scrie în Biblie.

Îmbrăcaţi-vă cu toată armura lui Dumnezeu, ca să puteţi ţine piept împotriva uneltirilor diavolului.(…)

Pe deasupra tuturor acestora, luaţi scutul credinţei, cu care veţi putea stinge toate săgeţile arzătoare ale celui rău.
Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu.
Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta, cu toată stăruinţa, şi rugăciune pentru toţi sfinţii (Efeseni 6: 11,16-18)

Fedora povestește foarte implicată cum ea, prin rugăciune, și prin Cuvântul lui Dumnezeu, a primit putere de a răstigni tendințele rele din fire. Cu trecerea timpului, ea a simțit clar că temperamentul devenea o problemă din ce în ce mai mică. În loc, ea a primit putere de la Dumnezeu pentru a fi răbdătoare și bună cu frații și surorile ei.

– Și biruind în felul acesta … am fost umplută cu multă bucurie! spune ea cu un zâmbet mare. – Așa a fost pentru mine. Multă bucurie. Crucea m-a făcut cu adevărat liberă. Și când am devenit mai în vârstă, am putut spune: Eu sunt răstignit cu Hristos. Nu mai trăiesc eu ci Hristos trăiește în mine. (Gal. 2, 20)

Încă mai folosește crucea

Fedora vorbește cu o încredințare simplă și liniștită. Aceasta este o viață pe care ea a trăit-o timp de mulți ani deja, și despre care poate mărturisi că funcționează. Dar dacă ai ajuns așa departe, nu mai folosești crucea?

– O, nu! răspunde ea râzând. – Eu am nevoie de cruce mai mult ca niciodată.

Căci chiar dacă Fedora a obținut biruință în multe situații din viață, ea poate spune că Dumnezeu mereu descoperă noi domenii unde ea trebuie să ajungă la o curățire mai adâncă.

– Dar încă lucrez la acest domeniu al mâniei. Au fost câștigate multe victorii, dar eu încă mai lupt cu acest dușman. Și eu cred că voi obține biruință desăvârșită asupra lui. Cred din toată inima mea că voi avea biruință.

Fiind mamă a șase copii, se întâmplă că vechiul temperament să apară din nou. Când copiii se ceartă și sunt gălăgioși, și fiecare își ține partea, Fedora simte cum apare frustrarea. Dar atunci ea știe strategia luptei. Ea știe că nu trebuie să cedeze ispitei de a deveni mânioasă.

În forfota zilei ea nu are la fel de mult timp de a citi în Cuvântul lui Dumnezeu cum o făcea în tinerețe. Atunci ea povestește cum cântările credinței sunt de un mare ajutor. Să cânți cântări scrise de bărbați și femei cu frică de Dumnezeu, care au trăit viața lor în credincioșie față de Dumnezeu, aduce un duh bun în casă.

– Și tot din mine care vrea să spună: «Faceți toți liniște!», «Du-te în camera ta!» – deși bineînțeles trebuie să acționezi și așa uneori, adaugă ea rapid. – Dar mai întâi, eu trebuie să fiu în liniște totală, și atunci pot organiza copiii, spune ea râzând.

– Încearcă asta!

La sfârșit o întreb ce ar spune cuiva care nu crede în puterea crucii și în ajutorul de a birui în ispite.

– Dacă nu crezi, încearcă mai întâi! Încearcă! Iar dacă nu te ajută, atunci nu știu… Atunci aș fi foarte surprinsă, râde ea.

– Încearcă, pentru că Duhul Sfânt este plin de putere, și el te poate ajuta în toate situațiile.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.