Mergi la conținut

Un bărbat schimbat

În urmă cu opt ani de zile, Mike a încercat să treacă granița Statelor Unite cu 23 de kilograme de droguri. În închisoare, el i-a făcut o promisiune lui Dumnezeu — o promisiune care i-a schimbat viața.

În urmă cu opt ani de zile, Mike a încercat să treacă granița Statelor Unite cu 23 de kilograme de droguri. În închisoare, el i-a făcut o promisiune lui Dumnezeu — o promisiune care i-a schimbat viața.

Mâinile încep să-i transpire, tipul acela de transpirație rece care îți dă fiori. În timp ce privește cum ușile impunătoare ale închisorii se deschid, Mike simte cum perii mici de pe spatele lui încep să se ridice. Cu greu îi vine să creadă că a fost prins în flagrant. Până la acel moment, el fusese foarte sigur că asta nu avea să se întâmple niciodată.

Cu o oră înainte, Mike conducea prin granița internațională din Statele Unite o rulotă pe care scria „rece ca gheața”. Era pregătit să ia în piept lumea întreagă! Nu avea nimic de pierdut! Dar adevărul era că el petrecuse o zi și jumătate pregătindu-se pentru acest moment. Își făcuse timp să ascundă cele 23 de kilograme de droguri sub rulotă pentru a le trece de graniță prin contrabandă.

Mă simțeam ca într-un vis urât din care nu mă puteam trezi

În timp ce intra pe coridorul închisorii s-a terminat cu fudulia. „Până în acel moment, negam totul. Dar, deodată, eram îngrozit! Stomacul a început să mi se frământe când am realizat că lucrurile erau serioase. Fusesem prims și nu era nici o modalitate de scăpare. Mă simțeam ca într-un vis urât din care nu mă puteam trezi.

Mike (stânga) cu copiii, soția și fratele lui.

Aceste evenimente au avut loc acum opt ani. Stând în camera de zi a lui Mike, înconjurat de soția și copiii lui, îmi este greu să-mi imaginez că este vorba despre același bărbat cu care vorbesc azi.

Mike, 28de ani, este acum un familist, dar mai mult decât atât, el este un creștin devotat care și-a întors viața 180 de grade. Chiar dacă viața este bună acum, nu a fost mereu așa. În timpul adolescenței lui, el a luat niște decizii proaste cu consecințe pe termen lung.

Bani ușori

„Știam foarte bine că viața mea merge într-o direcție rea,” spune el. Apoi continuă să relateze cum el, la o vârstă foarte fragedă a început să intre într-un „anturaj prost” la școală. Acest stil de viață a continuat în timpul liceului și în primii ani de maturitate.

Toți spun „voi încerca doar o dată”, dar nu există „doar o dată”

Fumatul și băutul a dus la droguri și până la acea zi când a fost de acord să facă contrabandă peste graniță, în Statele Unite. El s-a gândit că erau doar niște bani ușori, și că apoi urma să fie bogat. Mike a crescut într-un cămin frânt cu puțini bani. „Când aveam cinsprezece ani, am făcut un jurământ în inima mea că eu nu voi fi niciodată așa, niciodată.” El povestește cum spera să plătească unele dintre datorii și poate să facă ceva bani ca s-o ajute pe mama lui să cumpere o casă bună.

La graniță, nimic n-a mers după plan. Vehicolul lui a fost verificat, drogurile au fost găsite, și prin urmare, el a fost aruncat în închisoare.

O promisiune lui Dumnezeu

În acel moment, Mike știa că era o fundătură. El continuă descrierea cu o voce slabă și zdrobită, „Acelea au fost cele mai rele zile din viața mea…” Ezită o clipă și reflectă, „Singurul lucru pe care știam să-l fac era să mă rog — învățasem asta de copil. I-am promis lui Dumnezeu că dacă nu mor, îmi voi întoarce viața complet și voi trăi total pentru El.”

Mike cu fiul lui - 2012

I-am promis lui Dumnezeu că dacă nu mor, îmi voi întoarce viața complet și voi trăi total pentru El

Mike continuă și spune cum în închisoare era înconjurat de oameni care nu aveau nimic altceva în mintea lor decât ură și răutate. Îl îngrozea numai să treacă pe lângă celulele acestor oameni. El își dorea din toată inima să primească o nouă șansă.

Privindu-l pe acest bărbat acum când stă în camera de zi cu soția și copiii lui, este greu să ți-l imaginezi altfel. El este cu adevărat un bărbat schimbat! Am devenit curioasă să aflu ce l-a ajutat să își schimbe cursul. Cum a putut fi asta posibil?

El i-a făcut o promisiune lui Dumnezeu în întunericul celulei închisorii și era foarte determinat să nu-L dezamăgească din nou pe El. După ce a fost eliberat din închisoare, a început să asiste la adunările Bisericii Creștine Brunstad unde mersese ca și copil. I-a luat timp, dar ascultând Cuvântul lui Dumnezeu, vorbit în duhul de credință, a primit credință pentru sine. El a văzut oameni în ale căror vieți se putea vedea cum avea loc transformare. A început să creadă că era posibil și pentru el să ajungă la o viață nouă! Nu vă mai gândiţi la ce a fost mai înainte şi nu vă mai uitaţi la cele vechi! Iată, voi face ceva nou şi-i gata să se întâmple: să nu-l cunoaşteţi voi oare? Voi face un drum prin pustiu şi râuri, în locuri secetoase. Isaia 43:18-19

Curățarea trecutului

El recunoaște că a fost un „drum prin junglă” — să-și curețe trecutul și să nu alunece din nou în vechile obiceiuri. El știa că mai întâi de toate trebuia să-și „taie” drumul spre libertate de la orice companie proastă; altfel nu ar fi durat mult și ar fi fost tras din nou în vechile obiceiuri. Acest verset i-a sunat puternic în inima lui: Nu vă înşelaţi: ‘Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune’”. 1 Corinteni 15:33

Mai târziu a răsărit pentru el lumina că cauza mai adâncă sau miezul problemei era propria lui cinste și dragostea de bani, care i-a devenit o capcană. „Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.1 Timotei 6:9-10

El și-a pus următorul verset pe inimă: „Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, şi caută neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blândeţea. Luptă-te lupta cea bună a credinţei…” Mike a trebuit să lupte pentru fiecare centimetru de progres, dar pentru mulți, acest progres a fost evident. Chiar dacă el niciodată n-a fost un cititor înfocat, Biblia i-a devenit scăparea.

Chiar dacă el niciodată n-a fost un cititor înfocat, Biblia i-a devenit scăparea

Totuși, Mike încă are de secerat de la alegerile făcute cu mult timp în urmă. Faptul că a ales să trăiască pentru Dumnezeu nu șterge trecutul lui instantaneu, dar el este mai determinat ca niciodată să țină tare de credința în Dumnezeu și niciodată să nu se întoarcă la vechile obiceiuri.

O resursă pentru societate

Mike împreună cu grupul de tineri la o seară de bowling

Mike și-a dedicat timpul lui să lucreze cu grupa de tineri din adunarea locală și speră să aibă o influență pozitivă în viețile lor. Unii dintre acești tineri l-au văzut pe Mike schimbându-se sub ochii lor și au fost martorii unei astfel de lucrări în el. Unde înainte el era dur și arogant, acum a devenit fin și simțitor.

Când a fost întrebat ce le-ar spune tinerilor care se confruntă cu aceeași presiune cu care s-a confruntat când era adolescent, el spune: „Îmi doresc din toată inima să-i cruț pe acești băieți și fete să meargă aceeași cale pe care eu am mers-o. Vreau să-i avertizez să se țină departe de orice are de-a face cu droguri și alcool și să fie atenți ce prieteni aleg!”

Dă din cap și vorbește cu convingere, „Când mă uit înapoi, totul a început de la o țigară, și apoi totul a fost ca un bulgăre de zăpadă care merge la vale. Toți spun: „Voi încerca doar o dată, dar nu există ‘doar o dată’.”

Mike se înfioară când se gândește la răul pe care l-ar fi putut face dacă tentativa de contrabandă i-ar fi reușit. „Nu trece o zi fără să regret acea decizie proastă pe care am făcut-o.”

Îi mulțumesc pentru că a fost deschis și onest. El este un adult care a învățat din greșelile proprii, și nu numai atât, dar a devenit o resursă pentru societate!

Teme esențiale

Află cum Cuvântul lui Dumnezeu ne provoacă și ne face capabili să trăim 100% conform voii Lui, fără să mai cădem în păcat, ci prin a trăi o viață de biruință asupra păcatului.

Descarcă e-book gratis

Eu sunt răstignit cu Hristos

Această broșură este bazată pe ce scrie Pavel în Galateni 2:19-20 «Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.” Aici explică Elias Aslaksen ce înseamnă aceasta. El spune că cititorul poate primi aceeași mărturie despre viața sa, precum Pavel.

Urmărește-ne