Un om darnic – Aksel Smith
Fiind unul dintre primii care a fost captat de descoperirea fratelui său, Aksel Smith stă ca unul dintre stâlpii principali ai bisericii de la început, în ciuda faptului că a trăit doar 38 de ani.
Fiind unul dintre primii care a fost captat de descoperirea fratelui său, Aksel Smith stă ca unul dintre stâlpii principali ai bisericii de la început, în ciuda faptului că a trăit doar 38 de ani. El a fost de asemenea inițiator și coredactor al organului principal al bisericii, Comori Ascunse, care a fost publicată timp de mai mult de 100 de ani.
Aksel Smith s-a născut în Kristiansand în 1881 și a fost fratele cel mai mic al lui Johan Oscar Smith, fondatorul bisericii creștine Brunstad Christian Church. De la începutul anilor 1900, Johan a împărtășit cu fratele său descoperirile pe care le primise, atât față în față, cât și prin scrisori. După ce a primit învățătura bună în viața lui Isus de la fratele său, Aksel a fost în final captat de această viață și a fost botezat cu Duhul Sfânt. Acesta a fost începutul unei vieți scurte, dar pline de conținut și de o însemnătate mare.
În cartea Păstor & Prooroc de Kåre J. Smith, Aksel Smith este descris ca un om «neobișnuit de blând și bun și care făcea mult bine oamenilor». Totodată el era un misionar activ, iar între anii 1906-1908, printre altele, el a devenit prieten apropiat cu T.B. Barratt de la penticostali.
Dar cel mai important lucru pentru Aksel era creștinismul practic, să urmeze exemplul lui Isus cu fiecare ocazie. Prin îndemnuri importante, fapte bune și rugăciune, Aksel Smith a câștigat inimile multor tineri și bătrâni. Viața lui era lumină oamenilor. (Ioan 1, 4)
– Aici înăuntru eu am viață veșnică
Aksel Smith avea o sănătate fragilă și în 1919, la vârsta de 38 de ani, a murit de gripă spaniolă. Chiar dacă aceasta a fost o pierdere mare atât pentru biserică cât și pentru fratele lui, Johan, nu este nici o îndoială că intrarea lui în Împărăția Cerurilor a fost foarte bogată.
„Aici înăuntru eu am viață veșnică. Eu cred în Isus Hristos” a spus Aksel și a arătat spre pieptul lui, atunci când doctorul i-a spus că nu mai era nădejde multă.
Viața lui veșnică „acolo înăuntru” venea din frica și credința lui sinceră față de Dumnezeu. Este de asemenea semnificativ faptul că primul lui articol din Comori Ascunse s-a numit «Rugăciunea este o lucrare», și a evidențiat puterea care provine dintr-o viață ascunsă de rugăciune.
Pescarul cu dureri de măsea
Era un pescar bătrân care povestea despre pescăria ce-a avut-o în 1914 și cum a ajuns în contact cu dentistul Aksel Smith.
„A fost un pescuit slab în acel an și am câștigat destul de puțin pe ce-am prins. Chiar în timpul pescuitului, m-a apucat o durere acută de măsea. A fost atât de rău, încât a trebuit să întrerup pescuitul și să plec în Drøbak. Acolo am căutat un dentist, un om foarte religios. El mi-a rezolvat problema cu măseaua, a scos-o și mi-a curățat bine rana. Stomatologul s-a uitat în același timp peste celelalte măsele și mi-a zis:
„Aveți ceva și pe partea cealaltă care poate să ajungă la durere acută dacă nu facem ceva. Eu vă recomand să veniți și mâine”.
Nu puteam suporta gândul să am din nou o durere atât de mare și m-am hotărât să mă duc și a doua zi. Era numai o întrebare care mă rodea, și anume cum am să-i plătesc stomatologului. Nu aveam deloc bani. Ziua următoare m-am dus înapoi la dentist în timp ce mă gândeam cum voi reuși să-i plătesc tot ce mi-a lucrat. Știam că durase o oră.
Când să plătesc l-am întrebat: „Cât costă?”
„Nu costă nimic, om bun”, a răspuns stomatologul.
S-a întâmplat de parcă m-ar fi pătruns cu privirea și a văzut că nu aveam bani. „Ai fost vreodată la un asemenea stomatolog?”, a întrebat pescarul cel bătrân.
„Și nu doar atât, dar când m-am dus prin târgul Drøbakului, am băgat mâna în buzunar și am găsit acolo douăzeci de coroane pe care el mi le dăduse.”
Un scriitor râvnos
De-alungul a șapte ani, Aksel a scris peste 150 de articole în Comori Ascunse, pe lângă cele două cărți: A devia în credință și Cele patru trepte în dezvoltarea unui creștin. Aceste scripturi arată ceva din conținutul vieții lui și inima lui pentru oameni.
Aksel a scris și mai multe cântări care încă se cântă și azi, spre bucuria și zidirea duhovnicească a tuturor, tineri și bătrâni. Una dintre aceste cântări, numărul 111 din cartea de cântări Căile Domnului, «Inima-n adânc tresare», arată o parte din bucuria pe care Aksel o experimenta când îi slujea lui Isus. Prima strofă este așa:
Astăzi cânt cu bucurie –
inima-n adânc tresare,
plin de bucurie acum pot să strig:
știu a cerului cărare
spre locașurile Sale;
totu-n mine-a devenit așa slăvit!
Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.