Vale a pena ser cristão?

Se merită să plătești prețul pentru a fi creștin?

Vale a pena ser cristão?

Biblia ne spune că, pentru a deveni creștini, trebuie să lepădăm viața noastră proprie. Dar se merită?

Creștinismul vine la un preț foarte mare. În Coloseni 2:6 spune că Astfel, dar, după cum aţi primit pe Hristos Isus, Domnul, aşa să şi umblaţi în El.” Dacă vrei să fii un creștin, Biblia îți spune că trebuie să îți lepezi voia proprie și să trăiești viața pe care Isus a trăit-o. A fi creștin înseamnă că nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.” (Galateni 2:20) Nu este doar un hobby. Se cere întreaga viață.

Ce poate fi aceasta pentru care se merită să predai întreaga ta viață și pe care nu îl găsești nicăieri altundeva? Ce face creștinismul atât de special pentru care se merită să-ți dai viața? Chiar se merită să fii un creștin?

Pentru că oricine va vrea să-şi scape viaţa o va pierde; dar oricine îşi va pierde viaţa pentru Mine o va câştiga. (Matei 16:25) Ce înseamnă să-ți pierzi viața pentru El? Și ce înseamnă să o câștigi? A-ți pierde viața este să-ți predai voia proprie. Este atunci când tu spui, „OK, Doamne, m-am hotărât că viața mea este a Ta, fă ce vrei. Eu nu Te voi împiedica.”

Și când o găsești, atunci Domnul îți răspunde, „Mulțumesc. Eu voi avea grijă de tine și îți voi da pace și bucurie nemăsurabilă, atât în această viață cât și în veșnicie.”

Este scris în Maleahi 3:10, Aduceţi însă la casa vistieriei toate zeciuielile, ca să fie hrană în Casa Mea; puneţi-Mă astfel la încercare, zice Domnul oştirilor, şi veţi vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor şi dacă nu voi turna peste voi belşug de binecuvântare. Oprește-te o secundă și gândește-te. Va veni peste tine belșug de binecuvântare!

Dar tu trebuie să-ți predai viața mai întâi.

Este ca și cum tu ai fi într-o mașină și nu știi foarte bine să o conduci, dar când Îl lași pe Dumnezeu să vină și să te instruiască, atunci vei afla că locul unde El te conduce este mult mai bun decât locul unde tu te îndreptai. Și poate tu încerci uneori să virezi în altă direcție pentru că drumul ia anumite întorsături și tu nu știi ce este după colț. Poate fi greu să încredințezi totul Lui. Dar până nu faci aceasta, Dumnezeu nu va putea să facă o lucrare în viața ta. El nu te poate ajuta dacă tu insiști să faci lucrurile în felul tău.

Să dai totul lui Dumnezeu nu este un lucru care vine automat. Biblia spune că urmează luptă. Dar când Dumnezeu îți spune să stai jos și să fii răbdător, când îți venea să îți smulgi părul din cap și să țipi de frustrare, atunci Îi poți arăta că tu ți-ai predat voia proprie cu adevărat. Atunci poți spune,„Doamne, nu voia mea, ci voia Ta.” Și dacă tu faci asta, atunci El te va ajuta să birui iar tu vei realiza că chiar dacă „eu nu vreau, eu nu am chef, eu am idei mai bune referitor la ce ar trebui să fac, eu pot spune că eu nu mai trăiesc ci Hristos trăiește în mine.” Când faci asta, Dumnezeu îți dă biruință!

Și tu devii mai fericit ca niciodată.

Toată viața ta este plină de oportunități ca acestea. Cine nu a simțit cum, dată după dată, firea lor clocotește în interiorul lor? Cine nu a simțit acea mânie, acea nerăbdare, acea invidie, sau acea poftă care este înrădăcinată atât de adânc în natura noastră?

Acea voce plăpândă care spune: „eu nu îmi pot preda viața. Am nevoie de ea. Nu vreau să trăiesc ca Isus. Vreau să-mi împlinesc propriul. De ce trebuie să fac lucrurile cum vrea Dumnezeu? Care este răsplata mea?”

Răsplata ta este că Dumnezeu te face fericit! Tu nu știi cum să te faci fericit singur. Crezi că știi, poate chiar crezi că ești fericit acum, dar când trăiești după voia proprie – aceasta este plăcerea de o clipită a păcatului! Este o fericire rece care trece repede și te lasă mai rău decât erai înainte.

Nu căuta să-ți salvezi viața. Atunci o vei pierde; o vei irosi încercând să devii fericit într-un fel imposibil. Pierde-ți viața voit, dă-i-o lui Dumnezeu. Atunci vei găsi o viață de fericire. Atunci anii mulți, pe care îi primești să-i experimentezi pe pamânt vor fi umpluți cu fericire adevărată, dar este mai mult de atât. Dumnezeu te iubește așa de mult. El vrea ca tu să fii fericit în veci, și după ce ți-ai terminat viața aici – după ce îți trăiești viața spunând „da, vreau să fac ce Dumnezeu vrea ca eu să fac, în locul a ceea ce vor poftele mele să fac” – atunci primești o altă viață chiar mai bună decât ultima, si aceasta nu se termină în optzeci de ani. Aceasta este veșnică!

Deci când te întrebi „chiar se merită?”, trebuie doar să realizezi că este un schimb. Îți dai vechea ta viață, plină de incertitudini și plăceri goale, și în schimb primești o viața complet nouă; o viață care este așa de bună încât nu poți nici chiar compara diferența! Imaginează-ți să te bazezi pe o lumânare mică și pâlpâindă, pentru că nu realizezi că ți s-a dat soarele!

Nu se merită atunci? Nu se merită să renunți la viața ta veche în schimbul unei bucurie eternă și mântuire? Dumnezeu te așteaptă, ca tu să renunți la viața ta, pentru ca El să poată să-și îndeplinească partea Lui din înțelegere. El vrea cel mai bine pentru tine, de asemenea. Tu trebuie doar să faci prima mutare.