Cuvântul lui Dumnezeu: o sugestie pentru o viață mai bună?

Cuvântul lui Dumnezeu: o sugestie pentru o viață mai bună?

Cum citești tu Cuvântul lui Dumnezeu? Înțelegi cât de vital este să trăiești conform lui?

6 minute ·

Ultimul week-end am fost la o conferință creștină. În timp ce ascultam Cuvântul lui Dumnezeu, mi-a rămas în minte un cuvânt din scriptură: „Nu vă îngrijoraţi, dar, de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.” Matei 6:34.

M-am gândit la acest cuvânt: „Nu vă îngrijorați pentru ziua de mâine.” Mmmm, ei bine, aș putea încerca asta. Nu mă voi îngrijora pentru mâine. Destul de simplu. Cred că va funcționa bine pentru mine.

O sugestie sau o poruncă?

Stai puțin, ce fac eu acum? Folosesc Cuvântul lui Dumnezeu ca o sugestie pentru o viață mai bună? Adică, este adevărat că Cuvântul lui Dumnezeu îmi va face viața mai bună. Am trăit aceasta dată după dată în viața proprie și am văzut-o și la cei din jurul meu. Dar Cuvântul lui Dumnezeu nu a fost scris ca o sugestie. Nu, sugestia este un sfat pe care-l iei serios când ți se potrivește. Sugestiile pot fi ignorate sau aplicate. Dar Cuvântul lui Dumnezeu conține porunci de la însuși Dumnezeu. Și da, intenția cu poruncile și efectul avut de ele este că viața mea să fie îmbunătățită, dar ele sunt poruncă. Aceasta înseamnă că, dacă vreau să fiu creștin, trebuie să iau Cuvântul ca poruncă în viață. La fel cum, în țara mea, legile precum „nu ucide” și „nu vandaliza,” se aplică cu strictețe, la fel de serios se aplică și aceste legi spirituale. Acestea sunt exemple care sunt foarte evidente, dar și Cuvântul lui Dumnezeu ar trebui să fie o lege care este la fel de evidentă care trebuie ținută foarte strict.

„Cinstește pe mama și pe tatăl tău.” Exodul 20:12; Efeseni 6:2. Ei bine, asta este puțin „expirată,” mă gândesc. Poate îmi pot imagina asta întâmplându-se în trecut, dar acum nu mai este de actualitate. Dar Cuvântul nu spune aceasta. Cuvântul lui Dumnezeu nu spune „cinstește pe mama și pe tatăl tău atâta timp cât este un lucru popular și obișnuit” Din contra, Cuvântul lui Dumnezeu este ferm și nezguduit. „Cinstește pe tatăl și pe mama ta,” fără nici un dar sau dacă. Trebuie să mă gândesc zilnic la aceste legi – nu e ceva care folosesc atunci când mi se potrivește sau când îmi aduce avantaje.

Gândul lui Hristos

Ok, cum este cu versetul: „Nu vă îngrijorați de nimic?” (Filipeni 4:6) Cum văd acest verset? Sincer să fiu, așa tind să gândesc eu: „Să nu mă îngrijorez de nimic, asta ar fi frumos. Îmi imaginez că această sugestie i-ar putea ajuta pe unii oameni și le-ar fi chiar foarte ușor să urmeze acest verset. Mă refer la acei oameni care au toată viața plănuită – cei ce au o familie frumoasă, cu o carieră înfloritoare, etc.” De fapt, acest verset este menit mie! Mie, care mă chinui să aflu direcția corectă pentru viața mea și, în mod natural, mă îngrijorez de orice lucru mic. Și nu este o sugestie, căci Pavel era convins că este voia lui Dumnezeu ca eu să nu mă mai îngrijorez de nimic, niciodată!

Ei bine, cum pot asculta această poruncă? Eu așa am fost născut – un om plin de îngrijorare. Hai să-ți explic puțin: felul în care eu m-am născut nu reprezintă același lucru cu felul în care voi încheia. Nu, ci îmi voi încheia viața total diferit față de cum am început. Dumnezeu are un plan să ne transforme pe fiecare dintre noi în altceva decât cum ne-am născut. El vrea să ne facă divini. (2 Petru 1:4) Și doar prin a fi ascultători de poruncile din Cuvântul Său, pot fi schimbat în ceea ce Dumnezeu vrea.

Ispitele la îngrijorare vor veni, în mod evident, până când sunt total liber de toată natura de îngrijorare din mine. Dar noi suntem în demnați în 1 Petru 4:1 să ne înarmăm cu același gând ca al lui Isus. Hristos nu a păcătuit niciodată. Aceasta înseamnă că trebuie să mă înarmez cu versetul: „Nu vă îngrijorați de nimic” când sunt ispitit să îmi fac griji. Deci, sunt ispitit să mă îngrijorez, cu alte cuvinte, îmi vin în minte gânduri pline de îngrijorare. Poate a fost ceva ce era în minte multă vreme. „Ce carieră ar trebui să urmez? Toți prietenii mei deja au cariere iar eu încă lucrez la un job fără viitor.” Dar când sunt înarmat cu gândul lui Hristos, folosesc versetul „Nu vă îngrijorați de nimic!” ca o armă împotriva ispitei. Și mă rog la Dumnezeu ca să-mi dea puterea de a birui. El atunci mă va ajuta să găsesc drumul menit mie, iar eu primesc pace și intru în odihnă.

Liber de anxietate – liber de păcat

Ok, aceste gânduri nu mă vor mai chinui, nu trebuie să mă îngrijorez legat de aceasta. Și pot să arunc din inimă orice astfel de gând. Așa trebuie aplicat Cuvântul lui Dumnezeu. Este o poruncă să nu mă îngrijorez. Cu alte cuvinte, dacă sunt ispitit la gânduri de îngrijorare și le las să mă chinuie și să locuiască în inima, aceasta ar însemna păcat. Aș fi neascultător, iar neascultarea este păcat – foarte simlu.

Este așa de simplu. Cuvântul lui Dumnezeu este acum o poruncă pentru mine, nu doar o sugestie peste care arunc o privire și o ignor sau o uit. Nu, ci o poruncă ce trebuie să rămână în picioare în toate situațiile și circumstanțele vieții. Dar nu este o poruncă împovărătoare. Dacă sunt ascultător, sunt eliberat de păcat, iar viața mea devine mai bună – eu devin mai capabil să-i binecuvintez pe cei din jurul meu.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.