Îngrijorarea – o parte necesară din viață?

Îngrijorarea – o parte necesară din viață?

Ai motiv de îngrijorare? Citește asta!

6 minute ·

Ai crede că Connie este o femeie cu motive întemeiate pentru îngrijorare. Dar ea mărturisește despre exact opusul, că este posibil să te lupți până la libertate de toate aceste gânduri.

Pentru mulți oameni, îngrijorarea preocupă o mare parte din gândurile unei zile, deși mulți dintre noi avem niveluri de trai destul de înalte și avem mai mult decât suficient pentru azi și zilele următoare.

Este posibil să devii complet liber de gânduri negative

Aparent, pare foarte ușor să te îngrijorezi. Părinții se pot gândi des: este copilul meu fericit? Dacă este călcat de o mașină? Dacă este disprețuit; se îmbolnăvește? Lista asta este nesfârșită, și cu siguranță, ca părinte ai multe lucruri pentru ca ai putea să te îngrijorezi. Dar și tinerii se îngrijorează. Apare des la știri cum tineri se tem de a nu lua un examen, teamă că nu arată destul de bine sau că nu se ridică la nivelul idealurilor din mediul înconjurător sau că se tem că vor eșua în viața socială.

Da, toți oamenii se pot împotmoli în gânduri de îngrijorare și cei mai mulți cred că așa este normal, nu ai mult ce poți face în legătura asta. Dar adevărul este că poți să faci ceva cu asta. Este posibil să devii complet liber de gânduri negative, obstructive care fac viața grea atât pentru tine însuți cât și pentru cei din jur.

Cum poți reuși asta? În puterea proprie de om nu este posibil. Cu siguranță poți ajunge la un oarecare nivel cu ajutorul „atenției focalizate”, sau cu alte feluri de abordare, însă omul nu poate deveni complet liber prin puterea proprie.

Dar ajutorul nu este departe – el este în Cuvântul lui Dumnezeu, cuvintele pe care Dumnezeu ni le-a dat în Biblie care sunt rețetele pentru o viață fericită atât aici pe pământ cât și în veșnicie. Aici, cei sinceri care îl caută, pot găsi ajutor adevărat; cei care reucnosc că nu pot reuși fără ajutorul de la Dumnezeu și Cuvântul Lui.

Încercat și testat

Vorbesc din experiență. Eu sufăr de un tip rar de cancer care nu poate fi vindecat. Niciun doctor nu-mi poate spune cât voi mai trăi. Și eu trebuie să mă îngrijesc de patru copii și de soțul meu. Am trecut prin momente dese de inconștiență, doctori împotrivitori, operațiuni mari și chimioterapie și, în mod natural, am fost ispitită să mă îngrijorez de multe ori. Am fost ispitită puternic. Am simțit ca și cum mă balansam pe marginea abisului, unde îngrijorarea și depresia se întindeau să mă prindă.

Dacă aș fi avut doar puterea proprie nu după multă vreme aș fi fost înghițită de gânduri negative. Dar am primit ajutor, am primit ajutor adevărat în credința mea copilărească și simplă în Cuvântul lui Dumnezeu. M-am agățat de câteva pasaje speciale din Biblie, de multe ori doar cu vânfurile unghiilor, iar aceste cuvinte m-au ținut sus și continuă să o facă.

Unul dintre cuvinte stă scris în Psalmul 23 în care mulți se vor regăsi: „Domnul este Păstorul meu: nu voi duce lipsă de nimic. El mă paşte în păşuni verzi şi mă duce la ape de odihnă; îmi înviorează sufletul şi mă povăţuieşte pe cărări drepte din pricina Numelui Său. Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii, nu mă tem de niciun rău, căci Tu eşti cu mine. Toiagul şi nuiaua Ta mă mângâie. Tu îmi întinzi masa în faţa potrivnicilor mei, îmi ungi capul cu untdelemn şi paharul meu este plin de dă peste el. Da, fericirea şi îndurarea mă vor însoţi în toate zilele vieţii mele şi voi locui în Casa Domnului până la sfârşitul zilelor mele.”

Altul scrie în epistola lui Pavel câtre Filipeni 4:4-7: „Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă! Blândeţea voastră să fie cunoscută de toţi oamenii. Domnul este aproape. Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus.”

Mai departe scrie (v.8): „Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească!»

În loc să folosesc gândurile la îngrijorare, îmi pot umple gândirea cu gânduri bune care pot duce la acțiuni bune. Pot lucra activ cu gândurile mele și să-I cer lui Dumnezeu ajutor. Astfel viața devine bună.

Am ales să apuc credința

Am ales să apuc credința în aceste cuvinte. Au fost perioade dificile, dar am strigat la Dumnezeu pentru ajutor și l-am primit. Azi merg la chimioterapie, dar sunt foarte bine în perioade mari de timp. Am ales să trăiesc câte o zi pe rând și să nu las gândurile de îngrijorare despre viitor în gândirea mea. Cred în totalitate că Dumnezeu este cu mine și că El aranjează totul pentru mine ca toate lucrurile să fie spre cel mai mare bine al meu și al familiei mele. (Rom 8:28). Dacă aș fi să mă descriu, aș spune că sunt un om fericit. Asta este posibil pentru toți oamenii, indiferent de situațiile în care sunt în viață – în credință în Dumnezeu și în Cuvântul Lui viu.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.