„Sunt prea tânăr!”

„Sunt prea tânăr!”

Have you ever thought or said these words? Do you know what God said to Jeremiah when he said this?

6 minute ·

De la ce vârstă pot trăi o viață de ucenic?

De la ce vârstă pot fi un slujitor al lui Dumnezeu?

De la ce vârstă pot trăi o viață de biruință?

De la ce vârstă pot face voia lui Dumnezeu?

Este ușor să spun „sunt prea tânăr” ca să fac asta; prea tânăr să pot prelua o astfel de răspundere; prea tânăr să înțeleg cu adevărat lucrurile; prea tânăr să fac diferența; prea tânăr să fiu folositor; prea tânăr să slujesc lui Dumnezeu. Poate părea descurajant, copleșitor sau chiar imposibil. Sau poate simți că nu ești pregătit să începi.

Istoria despre Ieremia

Există o poveste în biblie despre un băiat tânăr care se simțea tocmai ca în situația descrisă mai sus. Ieremia era foarte tânăr când Dumnezeu a venit la el și i-a spus să fie un profet pentru Israel. Unele surse spun că avea doar 17 ani. Probabil s-a gândit: „Sigur trebuie să fie altcineva care ar fi o alegere mai potrivită pentru asta. Nicio șansă ca cineva să mă asculte. Nu pot fi responsabil pentru treaba asta. Bineînțeles, acestea sunt doar speculații, dar imaginează-ți ce era în mintea lui în acea situație.

Și Ieremia i-a spus lui Dumnezeu: „Ah! Doamne Dumnezeule, vezi că eu nu ştiu să vorbesc, căci sunt un copil.” Ieremia 1:6.

Ce vedea Ieremia? El vedea ceea ce știa despre sine însuși. Vedea limitările unui tânăr de vârsta lui. Dar el trebuia să vadă ceea ce Dumnezeu i-a arătat, ceea ce putea deveni posibil atunci când Dumnezeu era cu el. Pentru jobul pe care Dumnezeu i-l oferea nu exista limită inferioară de vârstă. Tot ce trebuia să facă trebuia să fie ascultător de Dumnezeu și El urma să facă restul, prin Ieremia.

„Dar Domnul mi-a zis: „Nu zice: ‘Sunt un copil', căci te vei duce la toţi aceia la care te voi trimite şi vei spune tot ce-ţi voi porunci. Nu te teme de ei; căci Eu sunt cu tine ca să te scap – zice Domnul.” Ieremia 1:7-8.

Povestea lui Ieremia este un exemplu excepent pentru un tânăr de azi!

Nu ești niciodată prea tânăr!

Niciodată să nu te simți că ești prea tânăr! Ce-ți cere Dumnezeu, de fapt?

„Apoi a zis tuturor: ‘Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să Mă urmeze.'” Luca 9:23.

Nu ți se cere nici mai mult, nici mai puțin decât: să predai voia ta ca să faci ceea ce știi că este corect în acest moment. Cu cât ești mai tânăr când începi pe această cale, cu atât mai bine! Poți deveni înrădăcinat în Hristos de la o vârstă fragedă și poți crește în Dumnezeu. Poți fi salvat de răul din lume și poți fi scutit de păcatul din firea ta, iar viața ta va fi bună, curată și liberă!

Poți cu siguranță să simți că nu este posibil pentru tine; te cunoști pe tine și simți că nu ești capabil de așa ceva. Dar Dumnezeu va fi cu tine, așa cum a fost și cu Ieremia! El va întări pe orice inimă care vrea să-I slujească – o va întări și o va ajuta așa ca să reușească pentru tine!

„Căci Domnul Îşi întinde privirile peste tot pământul, ca să sprijine pe aceia a căror inimă este întreagă a Lui.” 2 Cronici 16:9.

Citește mai mult aici: Un viitor luminos prin cruce!

Fii un exemplu!

Și nu lăsa pe nimeni altcineva să-ți spună că ești prea tânăr! Când Timotei era destul de mic, Pavel l-a considerat ca fiind cel mai de încredere conlucrător și i-a dat multă responsabilitate în biserică. Cu siguranță erau alții mai în vârstă decât Timotei, care poate considerau aceasta ca fiind o decizie greșită, dar Pavel i-a spus: „Nu lăsa pe nimeni să-ţi dispreţuiască tinereţea; ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie.” 1 Timotei 4:12.

Nu ești prea tânăr să fii un exemplu. Nu ești prea tânăr să birui păcatul! Nu ești prea tânăr să iei responsabilitatea de a lua decizii corecte pentru viața ta! Nu ești prea tânăr să privești în viitor și să iei decizii care-ți vor asigura un viitor binecuvântat și bun! Nu ești prea tânăr să poți răspunde pentru viața ta! Poți începe azi să faci ce știi că este drept și nu trebuie să te oprești niciodată!

Alege azi să fii bun! Alege azi să răspunzi chemării de a-ți preda voia, pentru a face voia lui Dumnezeu pe pământ! Alege azi să birui când ești ispitit! Alege azi să trăiești pentru Dumnezeu și nu pentru tine însuți!

Învață din istoria despre Ieremia și din exemplul lui Timotei. De fapt, un tânăr este în parametrii optimi pentru acțiune. Ai energie, ai entuziasm și ai pasiune. Tocmai acea energie și acel entuziasm le poți direcționa spre a sluji din toată inima lui Dumnezeu, spre a face voia Lui și să obții biruință în viața ta de tânăr.

Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.