3 lucruri pe care să nu le mai faci în acest an (și pentru totdeauna)
Acest lucru îți va îmbunătăți considerabil fericirea!
Acestea sunt trei lucruri specifice pe care Biblia ni le spune așa de clar să nu le facem, și care sunt așa familiare pentru majoritatea creștinilor. Cu toate astea aceste tendințe zac așa de adânc în natura noastră încât noi nu le observăm nuanțele subtile deodată. Care este motivul ascuns pentru ceea ce spunem sau facem, sau pentru care nu spunem ceva sau nu facem ceva? Pe o scară de la 1 la 10, cât de liber cred că sunt de aceste lucruri?
1. Îngrijorare
„De aceea vă spun: nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră, gândindu-vă ce veţi mânca sau ce veţi bea; nici de trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca … Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră şi nici nu strâng nimic în grânare; şi totuşi Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai de preţ decât ele? Şi apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălţimea lui?” Matei 6:25-27
Unii dintre noi tind să se îngrijoreze mult. Unii dintre noi sunt tipul nepăsător. Unii din noi experimentează o reacție psihică ce vine de la gânduri de îngrijorare, și se pot lupta cu anxietate pentru care ar trebui să cerem ajutor profesional.
Există multe lucruri care sunt în afara controlului nostru. Există multe lucruri pe care vrem să le controlăm. Putem petrece multe ore gândindu-ne la lucrurile astea, imaginându-ne cele mai rele scenarii posibile.
Data viitoare când ești ispitit la îngrijorare, încearcă să urmărești care este sursa gândurilor. Poate proveni din lipsa credinței în Dumnezeu? Chiar dacă lucrurile ar merge „în cel mai rău fel posibil”, credem noi ceea ne-a promis Dumnezeu, că toate lucrurile lucrează spre binele celor ce îl iubesc pe El? (Romani 8:28)
A avea credință nu înseamnă că toate lucrurile vor merge mereu cum vrem noi să meargă. Ci a avea credință înseamnă că suntem în pace completă și odihnă în fiecare situație pentru că ne încredem în călăuzirea desăvârșită a lui Dumnezeu în tot ceea ce se întâmplă.
„Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. Nu vă îngrijoraţi, dar, de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.” Matei 33-34
Click aici pentru mai mult ajutor în lupta cu îngrijorarea.
2. A judeca pe ceilalți
„Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi.” Matei 7:1.
Nu se putea spune mai clar decât așa. Dar este mai ușor de zis decât de făcut? Dacă suntem sinceri cu noi înșine, așa ar fi.
Nu putem nega faptul că un creier normal gândește mii de gânduri în fiecare zi. Noi procesăm constant tot ceea ce vedem, auzim și experimentăm; creierul nostru formează impresii, speculații, concluzii. Câte din aceste gânduri sunt 100% adevărate, corecte, pure și bune? (Filipeni 4:8) Când este vorba mai ales despre impresia noastră cu privire la ceilalți, tragem noi concluzii bazate pe ceea ce vedem și auzim, sau ar putea fi mai mult decât vede ochiul? Preferăm noi „să ne supunem Lui care judecă drept?” (1 Petru 2:23) Asta pune lucrurile într-o perspectivă total nouă despre ce înseamnă să iei rob fiecare gând.
Ne dă aceasta un câmp întreg de dușmani de captivat? Da. Este imposibil? Nu.
3. Vorbirea de rău
A judeca este aproape un reflex pentru noi oamenii. Dar când devenim conștienți de cât de des suntem ispitiți la aceste gânduri, și începem să lucrăm la a ne ține inima curată, atunci nu este nici o îndoială că vorbirea de rău va ajunge la un sfârșit destul de repede.
De ce suntem dispuși la vorbirea de rău? Poate fi asta din cauză că suntem într-un fel sau altul invidioși, nesatisfăcuți, nemiloși, superiori, bârfitori; dar susținând că suntem mai buni decât ceilalți (mândrie)? (Filipeni 2:3)
„… sunt şoptitori, bârfitori … Şi, măcar că ştiu hotărârea lui Dumnezeu, că cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totuşi, ei nu numai că le fac, dar şi găsesc de buni pe cei ce le fac.” Romani 1:29-32
Click aici pentru a citi mai mult despre seriozitatea acestui obicei prost: vorbirea de rău.
Indiferent de cât de mult ne regăsim în lucrurile astea, încă suntem în viață, și în timpul de har pentru a putea face schimbări. De ce să nu facem o țintă pentru anul acesta din asta de a deveni liber de îngrijorare, judecată și vorbire de rău? Astea zac adânc în firea noastră, dar noi putem deveni desăvârșiți atât cât strălucește lumina lui Dumnezeu. Asta nu va îmbunătăți considerabil doar fericirea noastră ci și relația noastră cu ceilalți se va îmbunătăți considerabil. Gândește-te să poți avea o inimă așa curată încât să strălucească ca o oglindă! Noi nu suntem încă desăvârșiți, dar luptăm pentru desăvârșire”(Filipeni 3:12-14)
Versetele biblice sunt luate din versiunea bibliei tradusă de Cornilescu cu drepturile de utilizare aferente. În cazul folosirii altor traduceri - se va menționa acest lucru.